Zavičajna istorija i multikulturalnost

Postavljeno 16.11.2012

Zavičajna istorija i multikulturalnost, projekat podržan od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Cilj projekta je upoznavanje uèenika i profesora sa zavičajnom istorijom regiona Banata.Edukovane su dve grupe učenika srednjih škola kao i profesori istorije iz zrenjaninske opštine. Predavači, profesori istorije Radovan Francuski, Predrag Pavlov i Filip Krčmar su na konferenciji održali predavanja u vezi promocije kulturnih raznolikosti i pluralizma regiona Banata. Povodom toga Izdata je i brošura o Istorijskom nasleðu Banata i Velikog Bečkereka.



Uskoro upis novih polaznika na Kurs engleskog jezika

Postavljeno 17.07.2012.

Početkom jula, završeni su proleæni kursevi engleskog jezika Evropskog pokreta u Banatu. Jesenji kursevi engleskog jezika, za sve nivoe znaja, startuju početkom septembra. Prijave se mogu slati e-mailom na: zroffice@epuszr.org.rs, ili nas možete pozvati telefonom 023 511-187 u prepodnevnim časovima. Takođe, možete nas posetiti lično, u prostorijama Evropskog pokreta u Banatu, u Makedonskoj 11. Prijava počinje 15. avgusta, a semestralni kurs traje do januara 2013. Radi se u malim grupama od po 4 èasa nedeljno.



Počeo projekat "Zavičajna istorija i multikulturalnost"

Postavljeno 10.07.2012.

Juna meseca otpočeo je projekat "Zavičajna istorija i multikulturalnost", finansiran od strane Pokrajinskog seretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice. Projekat se bavi promocijom kulturnih raznolikosti i pluralizma, kao i obukom prosvetnih radnika za edukaciju multikulturalnih odnosa. Trajanje projekta predviđeno je do kraja 2012. godine.


Korak bliže Evropi

Postavljeno 12.06.2012.

Evropski pokret u Banatu je u toku maja meseca potpisao ugovor o donaciji sa PS za meðuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu za realizaciju projekta "Korak bliže Evropi". Planirano vreme trajanja projekta je bilo 4 nedelje a projektne aktivnosti koje su realizovane u ovom periodu su Proslava dana Evrope, obuka za pisanje projekata koja je organizovana za predstavnike Mesnih zajednica sa teritorije grada Zrenjanina i predstavnike civilnog sektora, priprema i štampanje propagandnog materijala, kao i podizanje svesti građana o važnostima EU integracija i koje nas aktivnosti i zadaci još uvek čekaju. Takođe održana je i tribina pod nazivom "Kandidatura - šta dalje".
Predstavnici mesnih zajednica su pokazali veliko interesovanje za ovu vrstu obuke i od planiranih 20 predstavnika, prijavilo se čak 27 njih za obuku.
Pored Pokrajinskog Sekretarijata projekat je finansijski, kao i tehnički podržao RCR Banat. Partneri na projektu bili su NVO Centar Zrenjanin i BID Zrenjanin. Projekat se zvanično završio 12.06.2012.





Predstavnici Evropske Unije posetili Zrenjanin na Dan Evrope

Postavljeno 12.05.2012.

U okviru projekta "Korak bliže Evropi", Evropski pokret u Banatu i Grad Zrenjanin juče su organizovali svečanost u centru grada, povodom Dana Evrope, 9.maja. Tom prilikom, gostovali su Emil Varadi, prvi sekretar maðarske ambasade i Tomaš Kilijanski, savetnik za Regionalni razvoj, Programa regionalnog društveno-ekonomskog razvoja 2. Predstavnike Evropske unije, u plavom salonu, ugostili su gradonačelnik Mileta Mihajlov i predsednik skupštine Aleksandar Marton. Svi zajedno su prisustvovali koncertu na kom su nastupali uèenici muzičke škole "Josif Marinković" i grupa "Arhaik". Prisutnima se obratio predsednik Evropskog pokreta u Banatu, Nikola Šlajh.
U toku prepodneva, visoki zvaničnici EU obišli su "Otvorenu ulicu Evrope" gde su učenici nižih razreda osnovnih škola crtali svoje viđenje Evrope. Takođe, u centru grada, u 12h bila je otvorena izložba sa rukotvorinama mladih umetnika iz Zrenajnina. Nakon svečanosti i obilaska "Otvorene ulice Evrope", zajedno sa gradonaèelnikom i predsednikom skupštine, Emil Varadi i Tomaš Kilijanski otišli su u posetu Listu Zrenjanin, gde ih je primio Dalibor Bubnjević.
Projekat je finansiran od strane AP Vojvodine.





Poseta NVO iz Gruzije i Moldavije Evropskom Pokretu u Banatu

Postavljeno 26.04.2012.

U četvrtak, 26.04.2012, prostorije EpuB-a posetilo je 16 aktivista NVO-a, iz Gruzije i Moldavije. Ovom prilikom predstavili smo našu organizaciju i njene aktivnosti, takođe smo prezentovali našu regiju i grad Zrenjanin. Aktivisti su bili zainteresovani, postavljali su brojna pitanja. Organizacije koje su posetile EpuB su: Ženska multietnička grupa iz Seleuša, Youth association DRONI iz Gruzije kao i zamenik gadonačelnika grada Ungheni iz Moldavije.




Dobijanje statusa kandidata

Postavljeno 02.03.2012.

Evropski pokret u Banatu sa zadovoljstvom pozdravlja dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU. Pred svima nama su veliki zadaci. Potrebno je dobiti što pre datum pregovora za ulazak u EU. To podrazumeva mnogo rada i mnogo više jedinstva i cenzusa. Možemo biti zadovoljni za ovo dobijanje statusa, s obzirom da u našoj zemlji nije bilo koncenzusa za dobijanje ovog statusa. Mi smo jedinstvena zemlja koja je dobila status i bez podrške polovine poslanika, tj. političkih partija. Očekuje nas usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU, ekonomske reforme i narođito osetljivo pitanje nacionalnih manjina. Veæ sada imaćemo pristupe novim fondovima u vezi obrazovanja i poljoprivrede, takođe moramo biti svesni da će ovog puta biti raznih pritisaka manjih zemalja, kao što smo već videli na primeru Rumunije. Momentalno, najvažnija stvar je da je rejting zemlje poboljšan i da će usled toga doći i do većih ulaganja, jer svetska ekonomija ulaže samo u zemlje sigurne za kapital.


Dodela diploma polaznicima kursa engleskog jezika

Postavljeno 28.02.2012.

U subotu 25.02.2012 u prostorijama Evropskog pokreta u Banatu, održala se dodela diploma polaznicima kursa engleskg jezika u okviru projekta Zona komunikacije. Kurs je uspešno završilo 11 polaznika. Diplome je uruèio predsednik Evropskog pokreta u Banatu, mr Nikola Šlajh.